Ennyi halálos baleset történik Szolnok megyében a 4-esen

Standard

Pár nap eltéréssel, de hasonló időpontban írtam a legutolsó bejegyzést, akkor is az utak állapotáról. Most is ezzel készültem. A rendőrséget kerestem meg a 4-esen elszaporodó balesetek miatt, mert kíváncsi voltam, egyrészről mi állhat a jelenség háterében, másrészről fontos tudni, hogy

mennyi és milyen baleset történik

a megye ütőerének számító főútján.

Íme:

A kérdésemre a teljes választ itt olvashatják:

SSZO_TITK17081811260 (Kattintson a linkre a fájlhoz)

Helyi bírságból, helyi út javítás?

Standard

Nem akarom véka alá rejteni véleményemet: Borzalmasak a vidéki utak. Állandó, szinte mindennapos javításra szorulnak, hogy egyáltalán még elfogadhatóan használhatóak legyenek.

Nyilván nem száguldozásra kell, és nem luxus kívánságra, hogy egy kicsit jobb minőségűek, kátyú és más úthibáktól mentesek legyenek. A biztonságos közlekedés miatt kellenek vagy ha már nem azok, akkor legalább belátható időn belül  kijavításra kerüljenek, hogy ismét nyugodtan lehessen őket használni. Ezt szeretnénk sokan. 

Tisztában kell lenni azzal persze, hogy az útépítés, javítás költséges munka, amelyre a szorongatott önkormányzatok (legyen helyi vagy megyei) alig tudnak kipréselni magukból egy kis pénzt.

Éppen ezért gondolkodtam el, hogy mivel lehetne erre forrást teremteni?

Kézenfekvőnek tűnt, hogy például

a településen kiszabott közlekedési bírságok szolgálhatnának erre a célra,

hiszen mégis csak a település útjain történik, általában annak igénybevételével egy -egy szabálysértés, aminek rendszerint borsós árú következménye is van.

Bár senki sem fizet szívesen, mégis ha hibáztunk és kell, akkor talán szívesebben fizetnénk úgy, hogy tudjuk, hogy mindez a településnek az útjainak a javítására építésére kerülne ráfordításra. Így könnyen válhatnának a 40-es korlátozó táblával teletűzdelt útszakaszok frissen javított úttá.

Szóval kikértem erre (azaz közlekedési bírságokra a település közigazgatási területén)  vonatkozóan adatokat, és bár a település közigazgatási területére nem , de a kapitányság illetékességi területére kaptam választ. (Ez persze jókora torzítást eredményezett)

Végül így sem kevés, hogy az egyes települések közutaik javítására

2013-ban ez 8,8 millió 2014-ben 7,5 millió forint, míg 2015-ben alig több mint 6 millió 100 ezer forintot 

költhetnének el, és ehhez még a közigazgatási bírságok is hozzájöhetnének.

közlekedési bírságok

Talán akkor – ha tudnák, hogy hová megy a bírság-  a befizetések aránya is javulna egy kicsit, hiszen jól látszik 2015 -ben a kiszabott 13 millió forintnyi bírság alig felét sikerült bevasalnia a hatóságoknak, ami ezért elég rémisztő.

Összességében tehát, ha már szabálytalanul közlekedünk- ami egyéni választás, döntés vagy éppen figyelmetlenség kérdése- akkor mennyivel szimpatikusabb lenne a “sápot” úgy megfizetni, hogy az tudjuk ,ott marad, ahol szabálytalankodtunk és arra fordítják, ami a legjobban zavar minket, közlekedőket.

A rossz utakra…

Kommentár nélkül a karcagi birkafőző elé

Standard

Sok érdekességet lehet kiolvasni az előző évi karcagi birkafőző fesztivál rendőri biztosítási adataiból és az utána jövő magyarázatból.

Kitől vagy mitől féltek ennyire 2015-ben?

(Az adatokat közérdekű adatigénylés folytán kértem ki a megyei rendőr hatóságtól, és változtatások nélkül teszem közzé, mert tudom és bízom benne, hogy közérdeklődésre számot tart)

SZO_TITK-20150818080920

Vajon szóba áll-e a Miniszter a több száz, hálapénzt visszautasító orvossal?

Standard

Se lát, se hall… Vajon szóba áll-e a Miniszter a több száz, hálapénzt visszautasító orvossal?

Előzménynek

Ezt az egyszerűnek tűnő kérdést tettem fel január elején írásban az egészségügyért is felelős miniszternek, a giga protfólióval rendelkező Balog Zoltánnak. Tettem azért, mert akkor úgy hírlett, hogy nem igazán akarózik neki meghallani az akkor már több száz (talán 700-nál is több) orvost tömörítő közösségi oldal hangjait, sőt leveleit sem válaszolta meg irányukba tisztességgel.

Ezért mindenképp célszerűnek tartottam megkérdezni, hogy valóban nem áll-e szóba azokkal az orvosokkal, akik hálapénz mentesen képzelik el azt az egészségügyet, amiben jelenleg is dolgoznak, illetve akik vették a fáradtságot és jobbít szándékú javaslataikat eljuttatták a szaktárcához.

20120705-halapenz-orvos-korhaz3

Úgy tűnik a Miniszter bárkivel szóba áll…
csak hogy, úgy beszél mindenkivel, mintha nem is hallotta volna a kérdést.  

Ezt kérdeztem

Írásbeli kérdésem – ami ülésnapok hiányában az egyetlen képviselői eszköz – rövid és lényegre törő volt.Egy rövid felvezetést követően, amiben leírtam a január 10-e körüli állapotokat eképpen kérdeztem őt:

Mindezekre tekintettel kérdezem Tisztelt Miniszter Urat:

  • Fog –e Miniszter úr vagy a Minisztérium érdemben és konkrétan válaszolni az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport tagjai által feltett a levélben korábban említett 3 kérdésre?
  • Ön valóban nem áll szóba az 1001 orvos hálapénz nélkül nevű Facebook-csoport tagjaival?
  • Meddig tűrik a hálapénz jelenlétét az egészségügyben?
  • Mikor hívnak össze széleskörű szakértői kerekasztalt az egészségügy szereplőivel?
  • Milyen konkrét intézkedéseket hoznak az egészségügyi dolgozók anyagi megbecsüléséért a 2016-os év folyamán?

A választ teljes terjedelmében ITT (Országgyűlés honlapja) olvashatja pdf formátumban.

Akinek, nincs elég ideje vagy csak a slusszpoénra kíváncsi, annak “zanzásítva” :a következő (a korábbiakban már ugyan ennek a szervezetnek megküldött  szinte szóról szóra megegyező ) választ kaptam:

  •   polgári kormány elkötelezett az egészségügy színvonalának és a dolgozók bérének emelése mellett
  •  az elmúlt években 95 ezer dolgozó bérét emelték meg
  • 500 milliárd forint fejlesztést hajtottak végre
  • mindent megtesznek a hálapénz visszaszorítása érdekében (pl. rezidensi szerződés tiltó rendelkezései) Ez volt az első érdemi de igen sovány válasz a kérdésekre.
  • a Kormány mindenkit meghallgat

Tehát a feltett 5 kérdésből 1,25  -re sikerült válaszolni ha jó szándékkal nézem, de gyanúsabb, hogy egyre sem!

Sem arra nem kapott senki választ, hogy konkrétan beszélnek -e a csoportosulással, sem arra, hogy mit terveznek 2016-ra. Sem semmire lényegében.  Ezek után nehéz hinni a 2016-os érdemi előrelépésben…

 

Képek: Propeller.hu/origo.hu

Véresen komoly!- a rekorder véradó 77,8 liter vért adott eddig

Standard

Véresen komoly!- a rekorder véradó 77,8 liter vért adott eddig

A Magyar Vöröskereszt kezdeményezésére, 1988 óta november 27-e a véradók napja.

A Véradók napja alkalmából sokszoros véradókat köszöntötték országszerte. A köszöntöttek közül a legtöbben már a századik véradásukon is túl vannak.

Túl azon, hogy több véradó nevét is megemlítettem, akik elismerésben részesültek november 27-e alkalmából, azt is megjegyeztem, hogy a rekorder eddig 77,8 liter vért adott eddigi életében.

Le a kalappal!

Nézze meg felszólalásomat, és remélem ön is kedvet kap a véradásban való részvételhez:

Ha fontos a termőföld védelme, Szolnokon a helye

Standard

A Magyar Föld Sorsa címmel, Szolnokon (A Tudomány és Technika házában)  is sor kerül az Ángyán József és Tanka Endre nevével fémjelzett fórum, melyen a Jobbik álláspontját én fogom képviselni. Ha önnek fontos a magyar termőföld kérdése, és szívesen nézné meg a vitafórumot, önt is szívesen látjuk.

Különösen azért, mert a következő hetekben indul a termőföldek megszerzésére irányuló licit, amely ellen, ha hangot akarunk emelni, akkor meg kell ismerni az okokat a Kormány tervezett tevékenysége mögött. Most megteheti.

Időpont: 2015. november 13. (péntek) 17.00 óra

Szolnoki fórum-1-page0001

Ismeri a parlamenti gyorsírók munkáját?

Standard

Ismeri a parlamenti gyorsírók munkáját?

Napirend utáni felszólalásomban egy olyan részéről beszéltem  az Országgyűlésnek, amelyet, kevesen ismernek, holott mindig itt van.  Állandóan működik és a jövő nélküle egyáltalán nem tudná megismerni az Országgyűlésben elvégzett munkát és azt ami elhangzott. Ők a parlamenti gyorsírók, akikről azért érdemes szólni, mert magyar siker született a gyors- és gépíró-világbajnokságon, Budapesten. A gyorsírás kategória mindhárom dobogós helyén magyar versenyző végzett.

Gyorsírás kategóriában Ferenc Zsuzsa az első, Vicai Erika a második, Árvayné Dani Judit pedig a harmadik helyen végzett; mindhárman parlamenti gyorsírók – olvasható a közleményben. A világbajnokságot július 18. és 24. között rendezték meg Budapesten, 35 ország mintegy 550 versenyzőjének részvételével.

Azt, hogy mit is kell tudni a gyorsírásról megtudhatja a nem mindennapi felszólalásomból.

Felszólalásomat az interneten a témában elérhető cikkekre és írásokra alapítottam.

Fotó: Origo.hu

Több száz embert érint Karcag környékén az ESZOSZ botrány

Standard

Továbbra is bizonytalan, miként rendeződik az ESZOSZ-ügy

A nyár végén lehetett tudni, hogy komoly gondok vannak az Első Magyar Környezettudatos Szociális Szövetkezet (közismert nevén rövidítve: ESZOSZ) háza táján. Ez a szövetkezet egy uniós programban hátrányos helyzetű, alulképzett munkavállalók foglalkoztatását vállalta öt évre az Észak-alföldi régióban, így térségünkben is Karcagon és környékén. Az ESZOSZ 1,3 milliárd forintot kapott öt hónap alatt, és a rendelkezésre álló adatok szerint nem fizetett a felvett dolgozóknak,  vagy éppen fizetett, de érdemi munkát nem is végeztetett a dolgozókkal és ezen felül még irodái sincsenek.

A szövetkezet zűrjei egy tucat járást, és vagy 2800 embert érintenek.

Fideszes szálak

A Videk.ma értesülései szerint a szövetkezet bejelentésében aktív szerepet vállalt Pócs János fideszes országgyűlési képviselő, Jászapáti volt polgármestere, míg a szövetkezet egyik igazgatósági tagja kormányzati informatikai szakértő. A szövetkezet az önkormányzathoz volt bejelentve, mely bejelentés Pócs képviselő idejéből származik, tehát előtte biztos nem ismeretlenek az ott dolgozók. Lehet éppen a polgármester dolgozó szobájának szomszédjában folytak az üzelmek?

250 családot érinthet csak Karcag környékén az ügy

A probléma súlyát jól mutatja, hogy írásbeli kérdésemre válaszolva a Karcagi Járási Hivatal vezetője azt a tájékoztatást adta, hogy csak a Karcagi Járási Hivatal Foglalkoztatási Osztálya 244 főt közvetített ki, amelyek közül 92 fő alkalmazása kezdődött meg. A dolgozók közül 22 fő ismét álláskereső lett, mert foglalkoztatásuk megszűnt.

Jól mutatja a helyzet komolyságát és probléma veszélyeit, hogy a 244 fős kiközvetített állománnyal az ügyeskedő szövetkezet a térség egyik legnagyobb foglalkoztatójává vált volna, illetve papíron azzá is vált.

Sokan a bíróságon keresik az igazukat

Érdekes adaléka a dolgoknak, hogy több volt foglalkoztatott is azt jelezte, hogy a szövetkezet felmondását Bíróságon kellett megtámadniuk annak szabálytalan volta miatt, illetve az is bizonytalan, hogy a munkavégzés nélkül felvett munkabért vissza kell -e térítenie a dolgozóknak a cég, vagy annak jogutódja vagy végső soron az állam számára.

Az üggyel kapcsolatban többen jelentkeztek nálam is fogadóórámon személyesen és mindenkinek megerősítettem, hogy szorosan figyelem az eseményeket, és nem fogom hagyni, hogy 200 -nál is több család megélhetése vesszen oda és a létbizonytalanság fenyegesse őket. Az ügyben felkértem ügyvéd kollégáimat, hogy körültekintően a legnagyobb segítőkészséggel álljanak a károsultak képviseletéhez  Törvényszéki eljárásokban.

Forrás: Internet/ Vidék.ma

Fotó: Nol.hu

Gondok vannak a TBC elleni védőoltások beadásával! Magyarország – TBC: félidőben 0:1

Standard

Egy kis fájó oltás, mégis életmentő lehet! Magyarország – TBC: félidőben 0:1

Általánosságban elmondható, hogy Magyarország kiváló „átoltottsági” mutatókkal rendelkezik, azaz kiválóan, sokszor példaértékűen, működik a közegészségügy ezen része. Hazánkban 1954 óta minden újszülöttet oltanak tbc ellen. A BCG oltás a csecsemőket és kisgyermekeket védi meg a mycobaktérium (a TBC kórokozója) által okozott gennyes agyhártyagyulladástól és a miliáris (egész testre kiterjedő) TBC-től. E súlyos megbetegedéseket csak úgy lehet kivédeni, ha a csecsemők születésük után minél előbb megkapják a BCG oltást.
Éppen ezért aggodalomra ad okot azonban az a kialakult helyzet, miszerint nem csak a fővárosban, hanem országosan is ellátási gondok vannak, azaz nincs oltás, amelyeket az újszülötteknek be lehet adni. Az Országos Tisztifőorvos nyár közepén már több mint másfél hónapja kiadott közleményében írta le BCG oltások ellátási hiányát a közbeszerzésen győztes dán gyártó ellátási gondjaira alapozva, valamint védelmében felhozva, hogy globális ellátási hiány lépett fel az oltóanyaggal kapcsolatban..

Oltás újszülötteknél való kimaradásáról – és annak pótlásának módjáról bár kapnak információt a kismamák a Kórházból való elbocsájtáskor, mégis a tájékoztatások bizonytalanságot okoznak. Nem lehet mind a mai napig tudni, hogy meddig fog tartani az oltás hiány? Nem tudják biztosan, hogy lesz –e egyáltalán oltás, addig ameddig azt hatékonyan be lehet adni?

Azért is lenne fontos tudni, hogy mégis milyen lépéseket tett az ÁNTSZ és a Kormány a helyzet felszámolása érdekében? A nyári tájékoztatása szerint is tavasz óta tart az ellátási probléma, így félő, hogy lesznek olyanok, akik már nem kaphatják meg az oltást időben.

Természetesen, lehetősége van a Kormánynak más alternatív oltóanyag után néznie, sőt lehetősége lenne felülvizsgálni azokat a kapcsoltatokat a multinacionális gyógyszer és oltóanyag gyártókkal, akik hagyják , hogy ilyen szintű ellátási probléma elé nézzen az ország.

Ezzel kapcsolatos felszólalásomat itt tekintheti meg:

Ilyen járványügyi veszélyhelyzetben , amikor a migránsok komoly erőpróbának teszik ki a járványügyi hatóságokat, és az emberek szervezetét is határozott gyors és erélyes fellépés kell.
Ha a Kormány nem azon dolgozna, hogy a saját egészségügyi politikájának kudarcát jelentő újabb egészségügyi államtitkársági embercseréket orvosolja, már hatékonyan lépett volna a BCG oltások hiányának felszámolása és ezáltal a társadalom közegészségügyi védelme érdekében.

Felelőtlen olyan oltásügyi beszerzéseket vinni, ahol ennyire kiszolgáltatott egy –egy gyártónak az egész ország de úgy tűnik Európa és a nyugati társadalmak.

Hol lehet tisztességes ételt kapni? Menekülttáborban kontra Kórházban

Standard

Hol lehet tisztességes ételt kapni? Menekülttáborban kontra Kórházban

Nehéz szavakat találni arra a helyzetre, amikor a járulékokat tisztességgel megfizető, az ellátásért dolgozó betegek, vagy azok hozzátartozói az egészségügyben 550 Ft-os napidíjból étkeznek és ilyen ételek kerülnek az asztalra.

KórháziKosztSzékesfehérvárHúsBorsópüréEbédre

 

A fenti kép egy ebéd borsópürével és valamilyen hússal. Nem éppen étvágyjavító kinézettel. Alattunk pedig egy szokásos vacsora.

KórháziKosztreggeli

Még nehezebb arra szavakat találni, hogy az illegális bevándorlók ehhez képest mennyivel tisztességesebb ellátást kapnak, már ami az ételeket illeti. Igaz nagy részük ezeket pl. konzerveket még a piacokon is tovább értékesíti.

Íme a különbség Menekült Vs. Kórházi lakók

KórháziKosztVsMenekültek

 

Nem is olyan régen tettem szóvá a kórházi étkeztetés problémáit.(Videó:https://youtu.be/eifEwDU9uc4) Erre itt van, hogy már a menekültek is különb ellátásban részesülnek, mint a betegségből gyógyulni vágyók. Ez, igazán nincs így jól.

Egy illegális bevándorló eltartása átlagosan napi 4300 forintjába kerül a magyar adófizetőknek. Közben sok magyar család kénytelen közmunkás- és minimálbérből megélni. Rendben van ez így?

Itt a cikk a menekültek ellátásnak költségéről olvassa el tanulságos.

http://www.napigazdasag.hu/cikk/47403/