I. világháború kitörésének 100. évfordulója Karcagon

Standard

I. világháború kitörésének 100. évfordulója Karcagon

Bár dátum szerint csak a holnapi napon lesz az I. világháború kitörésének 100 évfordulója, de már a mai napon, vasárnap délelőtt, megemlékezést tartott Karcag városa, melynek keretében az ünnepi Istentiszteleten a református templomban illetve a Kossuth téren lévő impozáns emlékműnél emlékeztek az egybegyűltek.

1vhkitörésének 100 éves évfordulója karcag 1

Karcagi országgyűlési képviselőként egy személyben képviseltettem magam az eseményen, nyilván a további 3 főnek halaszthatatlan közfeladatot kellett ellátnia még Vasárnap is.1vhkitörésének 100 éves évfordulója karcag 2

Az Istentiszteleten, amelyet Andrási Andrással a Jobbik J-N-SZ megyei elnökével hallgattam végig, hangzott  el igen érdekes kontextusban a megemlékező méltatása az évfordulónak( a félelem szorongás általánosságban, a népekben lakozó félelem, és Isten segítsége a népeknek a félelem leküzdésében). A megemlékezés koszorúzással és mécsesgyújtással ért véget.

1vhkitörésének 100 éves évfordulója karcag 3

Ritkák az ilyen kerek évfordulók! Éppen ezért  lesz érdemes holnap a szokottnál jobban odafigyelni a régi események elbeszélésére, legyen az a rádióban vagy a TV-ben, mert legközelebb akkor fogunk találkozni sajnos a visszaemlékezésekkel, amikor gyermekünkkel, unokánkkal fogjuk történelem lecke keretében visszakérdezni, hogy mi is kezdődött 1914. július 28-án és mi lett a következménye.  Holnap, az évforduló nyomán, ha csak egy napra is, ismét körünkbe települhet az I világháború kitörésének dátuma és elgondolkodhatunk, mi minden változott meg tőle visszafordíthatatlanul, az életünkben, a magyarság életében.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *