Újabb bástyája eshet el a pszichiátriai ellátásnak?

Standard

Kapacitáscsökkentés vagy osztálybezárás jöhet a Gálfi Béla Pszichiátriai Intézetnél?
A Gálfi Béla Gyógyító és Rehabilitációs Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság által üzemeltetett pomázi székhelyű intézmény az ország egyik legnagyobb pszichiátriai fekvőbeteg ellátó intézménye 462 ággyal. Az országosan megszokott működéssel ellentétben, egészségügyi intézetnek nem a GYEMSZI fenntartója, hanem a tulajdonosi jogokat gyakorló MNV Zrt. , amely a Kft. vezetésén keresztül működteti azt. Már ez is elég szokatlan, és mutatja talán, hogy az intézmény kiváló fekvésű (Duna parti és kiskovácsi) ingatlanai fontosabbak, mint a betegellátás, de az még furcsább, hogy a Nonprofit Kft. vezetője az a Kamarás Zoltán, akit korábban Malév privatizációjával kapcsolatosan többször és több fórumon hallgattak meg, illetve akinek neve, az MNV Zrt. –vel már a Postaszékház ügyben is összefonódott.
Ki tudja? Talán a vagyonkezelési szemléletű gazdálkodás vagy csak a hozzá nem értés vezetett oda, hogy bizonyos osztályok vagy talán az egész intézmény bezárásra vár.

105287
Történt ugyanis 2014 májusában, hogy a Tisztiorvosi Szolgálat végzett közigazgatási hatósági eljárás keretében több szervezeti egységnél vizsgálatot és olyan hiányosságokat állapított meg, amely alapján a kapacitások alacsonyabb szorzóval való számítása vagy a kapacitások megvonása, azaz az intézmény ellátásának megszüntetés várható. A vizsgálat azokat a szakmai hiányosságokat hozta felszínre, amely a betegek és az ellátás érdekében fejlesztésre szorulnak. Az hiányosságokat megállapító végzésre az intézmény vezetősége kérte, hogy a szükséges intézkedések megtétele érdekében ( a fejlesztés, további orvosok ápolók munkába állítása) függessze fel a Tisztifőorvos az eljárást, amelyet hivatala meg is tett, 2014 november 15. napjáig. A határidő rövidesen lejár.
A dolgozók egyöntetű véleménye eddigi tapasztaltuk alapján, hogy az intézmény vezetése mindezidáig nem orvosolta a problémákat, melynek következtében 3 héten belül bezárhat vagy csökkentett kapacitással dolgozhat a Gálfi Béla több szervezeti egysége. Ennek következménye, tekintettel arra, hogy az intézmény egyike a legnagyobb pszichiátria intézeteknek, az ellátás teljes bizonytalanná válása, a betegek utcára kerülése és ellátatlanul maradása százas nagyságrendekben, illetve az ott dolgozók hirtelen munkanélkülivé válása. Mindezek alapján ismét leszerepelt az Egészségügyi Kormányzat, hiszen megengedhetetlen, hogy egy vagyonkezelő szervezet felügyeljen egy egészségügyi intézményt, és ezáltal olyan személyekre bízzák a vezetést, akik inkább kerültek bele hírekbe a vagyongazdálkodási fiaskókkal, mint a siker történetekkel.
Itt, már ha nem tesz azonnali lépést a Kormány, a Gálfi Béla Nonprofit Kft által működtetett Pszichiátriai Intézmény életben tartása és további fejlesztése érdekében: emberek százának mentális egészségével, a gyógyuláshoz való jogukkal és a lakosságnak a biztonságával játszik, kitudja milyen vagyoni érdekekből.
Sőt az intézmény eddigi sorsát nézve és a jelenlegi problémát áttekintve a Kormánynak egy hatékonyabb fenntartói modellt kell kidolgozni az intézmények irányában.

Elvárható tehát, hogy területért felelős miniszter és a nemzeti vagyonkezelő tevékenységéért felelős vezetők parancsoljanak megálljt az intézmény tönkretételének és ne veszélyeztessék a betegek ellátását és az ott dolgozók megélhetését. Cselekedjenek haladéktalanul, hogy az intézmény forrásai ne tanácsadói szerződésekre, hanem az ÁNTSZ által előírt feltételek biztosítására kerüljenek ráfordításra, különben az OPNI után még egy pszichiátria intézményi bástya esik el, és azt már lehet sem a szakma, sem a társadalom nem fogja elviselni.

 

One thought on “Újabb bástyája eshet el a pszichiátriai ellátásnak?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *